To Hofstra, geboren in 1924 en overleden in 2011, is een van de vele moedige inwoners van Sneek die tijdens de oorlogsjaren een dagboek bijhield. Zijn zorgvuldig vastgelegde gedachten bieden een unieke blik op het leven in Sneek gedurende deze turbulente periode. Van korte zinnen tot uitgebreide teksten, To documenteerde het alledaagse voor het nageslacht.
In het kader van 'Sneek 80 Jaar Vrij' worden we teruggenomen naar het verleden, specifiek naar de laatste maanden van de oorlog binnen de grenzen van Sneek. Op 1 maart 1945 schreef To:
Op deze dag werd de vrijstelling voor fietsen ongeldig verklaard, wat heel wat opschudding veroorzaakte. Petroliumrantsoenen stopten abrupt, en de vrijlating van Ds. De Vos bracht vragen over zijn terugkeer uit Assen met zich mee. Op wereldniveau verklaarden Turkije, Syrië en Egypte Duitsland de oorlog. Amsterdam werd geplaagd door hongersnood, waarbij honderden slachtoffers vielen. De situatie was zo nijpend dat Gereformeerde Kerken dienden als voorlopige begraafplaatsen.
Te midden van het leed boden plaatsen als het Scheepvaartmuseum onderdak aan ondervoede kinderen, waaronder 40 uit Holland. De Corneliastichting in Beetsterzwaag verwelkomde Rotterdamse jongens die leden onder ondervoeding. Deze hartroerende gebaren vormden lichtpuntjes in een donkere tijd.
Als onderdeel van het herdenkingsprogramma '80 jaar vrij' vinden in Sneek diverse evenementen plaats van 15 april tot 5 mei. Voor alle informatie en kaartverkoop voor activiteiten kunt u terecht op de website sneek80jaarvrij.nl.