Eervol Bezoek aan het Verleden: Schoolkinderen eren Moedige Verzetsstrijders in Fries Scheepvaart Museum

03 apr , 20:30 Nieuws
image 14 66c475c3d4232

Eervol Bezoek aan het Verleden: Schoolkinderen eren Moedige Verzetsstrijders in Fries Scheepvaart Museum

Op een grijze donderdag in april verzamelden 24 leerlingen van groep 7 van basisschool De Vuurvlinder uit Sneek zich voor een bijzondere gebeurtenis. Gewapend met nieuwsgierigheid en een diep respect voor geschiedenis, begaven ze zich naar het Fries Scheepvaart Museum. Hier zouden ze, onder de wijze begeleiding van gids Anita, een diepe duik nemen in de heldhaftige daden van de familie Lever tijdens de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Een Ontroerende Aftrap

Het emotionele bezoek begon in de majestueuze hal van het museum, waar de elegante herdenkingsplaat van de dappere familie Lever trots en herinneringenrijk prijkt. Het oude woonhuis van deze helden, gelegen aan het Kleinzand 18, is nu een integraal onderdeel van het museum. Hier boden zij onderdak aan Joodse onderduikers, waaronder de tragische Rozet IJzerman. Haar onrechtvaardige lot, gedeporteerd en omgebracht in Auschwitz in het anno 1944, blijft een schrijnende herinnering aan een duister verleden.

Diep Respect in Actie

Met een daad van diepgeworteld respect en erkenning voor de onbekende helden uit het verleden, namen de leerlingen de zorg voor de struikelsteen van Rozet IJzerman op zich. Gewapend met koperpoets, schonen zij de steen van herinnering en eer met toewijding en respect. De glanzende steen staat nu als een stralend symbool van de onbreekbare herinneringen die moeten worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Levenslessen van Herdenking

Dit ontroerende bezoek en de betekenisvolle schoonmaakactie dienen als krachtige levenslessen voor de jeugdige bezoekers. Naast het ontdekken van het verleden, smeden zij een band met de betekenis van herdenken en vrijheid. Deze ervaring zal niet snel vervagen, maar zal een onuitwisbare indruk achterlaten die hen zal inspireren om het vuur van de herinnering levend te houden in onze collectieve geschiedenis.