In Bolsward groeit de dringende behoefte aan technisch personeel, en steeds meer mensen realiseren zich dit. Het recente succes van de workshop 'Energiemakers' toont deze urgentie aan. Het initiatief, opgezet door SPIE en TenneT in samenwerking met Technolab Súdwest Fryslân, betrekt kinderen bij de werking van stroom op een bouwplaats. Deze unieke ervaring heeft niet alleen impact op de kinderen, maar ook op het onderwijs.
Binnen anderhalve week was de workshop overschreven tot aan de zomervakantie, wat aantoont hoezeer de interesse en noodzaak samenkomen. Tijdens de workshop, die plaatsvindt op het bouwterrein in Bolsward waar een nieuw hoogspanningsstation wordt gebouwd, zullen uiteindelijk 5.000 kinderen ervaren hoe elektriciteit van bron tot gebruiker komt. Dit is van groot belang in het kader van de energietransitie.
De leerlingen van groep 7 en 8 krijgen tijdens de workshop van Technolab Súdwest Fryslân de kans om in de schoenen van een elektromonteur te staan. Ze zullen verschillende technische opdrachten uitvoeren, zoals zekeringen trekken en storingen oplossen. Het doel is om hen spelenderwijs bekend te maken met techniek en de praktijk van energieopwekking.
Jan Ale Maat, projectmanager bij SPIE, benadrukt de waarde van deze ervaring voor toekomstige generaties. Hij hoopt dat de kennis die de kinderen hier opdoen, zal bijdragen aan hun keuze voor een technische opleiding. Deze kennismaking met de techniek op jonge leeftijd kan cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Johannes de Vries, directeur van Technolab Súdwest Fryslân, benadrukt dat techniek essentieel is in alle aspecten van het leven, wat de groeiende vraag naar technisch personeel verklaart.
De workshop is ontwikkeld in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder Windpark Fryslân en Liander, met als doel om kinderen te inspireren voor een technische toekomst. Nu de overgang naar duurzame energie steeds relevanter wordt, speelt technische educatie een cruciale rol. Door kinderen bewust te maken van het stroomvoorzieningsproces, hopen de betrokken partijen hen te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek.