Mensen vergelijken hen wel eens met de Rijdende Rechter, maar dat is niet het geval. Vrijwillige buurtbemiddelaars van het Sociaal Collectief zorgen niet voor 'Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen', maar juist voor herstel van relaties tussen buren.
Vanaf 2022 kunnen inwoners uit de gemeente Súdwest-Fryslân gratis een beroep doen op buurtbemiddeling via de Stichting Sociaal Collectief. Meer dan 200 bemiddelingen zijn al uitgevoerd, met focus op geluidsoverlast, tuinconflicten en pesterijen.
De buurtbemiddelaars blijven neutraal en stimuleren buren om zelf met oplossingen te komen. Met een inzet op verbeterde relaties wordt 72% van de bemiddelingsgesprekken positief afgesloten.
Ruben van der Goot, de coördinator buurtbemiddeling, benadrukt het belang van verbinding en begrip tussen buren. Hij wijst op het persoonlijke en gemeenschappelijke groeipotentieel dat buurtbemiddeling biedt voor een fijnere leefomgeving.
Buurtbemiddeling draait om luisteren, begrip en ruimte voor dialoog, met als doel een betere straatsfeer en meer onderling begrip. Voor een hechtere leefomgeving waar iedereen zich thuis voelt, is buurtbemiddeling van Sociaal Collectief de oplossing.