Jaarlijks belanden minstens 190 ton medicijnresten via urine en ontlasting in ons afvalwater. Deze stoffen kunnen niet volledig worden verwijderd door waterzuiveringsinstallaties, waardoor ze terechtkomen in oppervlaktewater en zelfs in grondwater, met een toenemende invloed op het milieu en de waterkwaliteit.
In de interactieve tentoonstelling 'Rik on Tour' in het ziekenhuis van Antonius in Sneek, speelt Rik, een pil, de hoofdrol. Bezoekers worden meegenomen op een reis door het lichaam en uiteindelijk door het riool en de waterzuivering, waar ze ontdekken dat een deel van ingenomen medicijnen via urine en ontlasting in rivieren en beken terechtkomt, wat schadelijk is voor het milieu en het zuiveren van water bemoeilijkt.
De tentoonstelling, die drie weken lang te bezichtigen is, sluit aan bij de groene ambities van Antonius Ziekenhuis. Het ziekenhuis en de thuiszorg zijn actief betrokken bij de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, waarbij ze streven naar groenere en duurzamere zorg. Maatregelen worden genomen om de uitstoot van contrastvloeistof in het Friese rioolwater te verminderen, zoals het verstrekken van speciale plaszakken aan patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof ondergaan.
Met 'Rik on Tour' hoopt Antonius Ziekenhuis Sneek patiënten en bezoekers bewust te maken van hun rol in het verminderen van medicijnresten in het water en bij te dragen aan een schonere en gezondere leefomgeving.